De geschiedenis van de tulp

Tulpen werden naar Anatolië gebracht door de Turken van het Pamir-gebergte in Centraal-Azië, het oorspronkelijke thuisland van de tulp. De tulp wordt al sinds de 12e eeuw gebruikt als siermotief in  handwerk. In de Ottomaanse tijd werd de tulp trendy als onderwerp van gedichten, verhalen en miniatuurschilderijen. Tulpenmotieven werden gebruikt in moskeeën, grafstenen en paleisdecoraties, maar ook in tapijt- en tapijtpatronen, op kaftans en bruidsschatkisten, en zelfs op munten, gevechtshelmen en kanonafgietsels.

Tulpen, van oorsprong wilde bloemen, werden in de 16e eeuw gekweekt in Istanbul, de hoofdstad van het Ottomaanse rijk, en werden door de hele stad geplant als tuinbloemen. Deze passie voor tulpen groeide en breidde zich uit tijdens het bewind van Suleiman de Grote, wat leidde tot de ontwikkeling van verschillende variëteiten en cultivars van de plant. De Istanbul-tulp, symbool van de stad, ontstond in deze periode. Tijdens het bewind van sultan Ahmet III bereikte de tulp zo'n bekendheid, met bijna tweeduizend variëteiten, dat hij zijn naam gaf aan een tijdperk - het Tulpentijdperk (Lale Devri) aan het begin van de 18e eeuw. De tulp werd voor het eerst naar Wenen, Oostenrijk en vervolgens naar Nederland gebracht in de tweede helft van de 15e eeuw en zo in Europa geïntroduceerd. Tulpen werden snel enorm populair in Nederland en al snel wereldwijd.

De betekenis van de tulp

Naarmate er meer tulpenvariëteiten werden gekweekt, kregen tulpen en hun kleuren verschillende betekenissen. Rode tulpen symboliseerden liefde, terwijl witte tulpen puurheid en onschuld vertegenwoordigden. Paarse bloemen duidden op 'adel en romantiek', en geel wees op 'vreugde' en 'hopeloze liefde'. De zeldzame zwarte tulp betekend 'onbereikbaarheid en zeldzaamheid', terwijl de gestreepte tulp 'je hebt mooie ogen' betekende.

De omgekeerde tulp

Er worden tegenwoordig nog steeds talloze tulpenvariëteiten in Anatolië geteeld. Een van de meest opvallende is de "omgekeerde tulp", ook wel bekend als de "huilende bruid". Er zijn wereldwijd 167 soorten omgekeerde tulpen; hiervan zijn 43 soorten, waarvan 20 endemisch, te zien in Türkiye.

Meer informatie over Türkiye: goturkiye.nl