Praktische informatie

Geografie

Türkiye is een groot land met een gemiddelde afstand noord-zuid van 600 km en west-oost van 1600 km. De totale kustlengte is maar liefst 8272 km. De kustlijn van de  Egeïsche Zee beslaat  ruim 2800 km.

Istanbul, op de grens van het Europese en Aziatische gebiedsdeel, is met ruim 20 miljoen inwoners de grootste Turkse stad, terwijl het centraal gelegen Ankara de Turkse hoofdstad is.

 

Bereikbaarheid
Istanbul Airport (IST) is het internationale luchtvaartknooppunt van het land en met vliegverbindingen naar alle continenten. Ook zijn van hier alle andere  Turkse vliegvelden met een overstap bereikbaar. De vluchtduur vanuit Nederland naar Istanbul bedraagt ca. 3½ uur. Dit geldt ook voor directe vluchten naar Izmir. De vluchtduur naar populaire zonbestemmingen   Antalya, Dalaman en Bodrum is ongeveer 4 uur. Vanuit Nederland onderhouden Turkish Airlines, KLM, Pegasus Airlines en  SunExpress directe lijndiensten naar Istanbul en/of andere populaire bestemmingen. Ook TUIfly en   Corendon Airlines onderhouden vliegverbindingen met Türkiye.

 

Klimaat
De regio’s Egeïsche Zee (westkust) en Middellandse Zee (zuidkust) hebben een Middellandse Zeeklimaat  met warme zomers en zachte winters. Centraal Anatolië heeft een steppenklimaat met hete, droge zomers en koude winters. Oost-Anatolië wordt gekenmerkt door zachte zomers en winters met sneeuwval. In het zuidoosten van Anatolië zijn de zomers heet en de winters zacht en regenachtig.

 

Algemene praktische informatie
Nederlandse staatsburgers reizen naar Türkiye met een geldig(e) paspoort of identiteitskaart. Een visum is niet nodig.


De Turkse munteenheid is de Lira. U kunt in Türkiye op veel plaatsen geld pinnen met uw Nederlandse bankpas. Creditcards worden breed geaccepteerd in Türkiye.

In Türkiye is het in onze zomer 1 uur later en in onze winter 2 uur.