In Izmir zijn de Turks Egeïsche en mediterrane culinaire tradities sterk geworteld. Met gastronomische en trendy restaurants, moderne koffiehuizen alsmede traditionele en populaire eetgelegenheden schittert de stad door haar culinaire diversiteit. Vaak gerund door lokale jonge chef-koks, die hun erfgoed op een moderne manier gestalte geven, bieden tal van restaurants Egeïsche smaken met vers gevangen vis en rijke mezzes.
Bodrum, een van de beroemdste Turkse high-end toeristische bestemmingen en behorend tot de stad Muğla, heeft een geweldige eetcultuur met mix van traditionele Turkse (vis)restaurants en eetgelegenheden met internationale kaart. Hier focussen de vele luxe resorts zich op hoogstaande en creatieve gastronomische ervaringen.

Niet te missen gastronomische bestemming
Gwendal Poullennec, International Director van de Michelin Gids, zegt: “Na een eerste stop vorig jaar in Istanbul, zijn onze inspecteurs verheugd om İzmir en Bodrum op hun agenda te zetten. Waar İzmir opwindende restaurants biedt met een sterk lokaal karakter en gastronomische vaardigheden van veel jonge chef-koks, blinkt Bodrum uit door de diversiteit van haar restaurants, met veel traditionele in het stadscentrum en met innovatieve concepten in luxe resorts. Met deze twee nieuwe gebieden willen we onderstrepen dat Türkiye een niet te missen gastronomische bestemming is.”

Van boer tot bord
Mehmet Nuri Ersoy, Minister van Cultuur en Toerisme van Türkiye, stelt: “We zijn blij dat na İstanbul ook İzmir en Bodrum worden erkend als ‘gastrocities’. We zullen de rijkdom van onze culinaire cultuur, waarin duurzaamheid centraal staat, aan de wereld tonen dankzij onze getalenteerde chef-koks die de meest gekwalificeerde producten van de regio combineren met hun boer-tot-bord-benadering. We zijn verheugd over deze twee nieuwe nominaties en zijn ervan overtuigd dat er de komende jaren nog veel andere Turkse steden worden toegevoegd.”

Istanbul
In de eerste Michelin Gids İstanbul, uitgebracht in 2022, wordt het gastronomisch potentieel en de culinaire diversiteit van de Turkse metropool bevestigd met 53 aanbevolen  restaurants: vier met 1 ster, één met 2 sterren, één Michelin Green Star en tien Bib Gourmand-restaurants.

De volledige restaurantselectie van de Michelin Gids İstanbul, İzmir, Bodrum 2024 wordt onthuld op 9 november a.s. tijdens de Michelin Gids Ceremonie in Istanbul.