Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de MICHELIN Gids, zegt: “Onze inspecteurs waren opnieuw onder de indruk van de rijkdom en het unieke karakter van de Turkse culinaire scene. De restaurants in Istanbul, Izmir en Muğla laten een ware gastronomische prestatie zien. Lokaal vakmanschap wordt gecombineerd met indrukwekkende initiatieven die bijdragen aan een steeds duurzamere gastronomie. Ook de creativiteit om lokale tradities opnieuw uit te vinden is opmerkelijk.
Daarnaast verkennen we steeds meer nieuwe gebieden in Muğla en Istanbul. Onze inspectieteams ontdekken geleidelijk verborgen pareltjes en unieke etablissementen die zowel lokale fijnproevers als internationale reizigers zullen verrassen. Deze selectie voor 2025 is een ware ode aan de culinaire dynamiek en diversiteit, waarbij elke regio haar eigen persoonlijkheid en identiteit laat zien.”
Casa Lavanda en Narımor bekroond met een MICHELIN-ster
Op slechts 40 kilometer van het centrum van Istanbul ligt Casa Lavanda, een oase van rust, met zowel een hotel als restaurant, omringd door 21.000 m² aan tuinen en moestuinen. Chef-kok Emre Şen leidt de keuken van dit familiebedrijf en combineert de klassieke smaken uit de Turkse keuken met mediterrane invloeden, vooral uit de Italiaanse keuken. Of het nu gaat om al dente agnolotti gevuld met burrata en mascarpone of sappige zeebaars uit de Zwarte Zee geserveerd met verse groenten uit de tuin, de gerechten van de chef vertellen een authentiek verhaal. Casa Lavanda hecht veel waarde aan lokaal geteelde producten: 80% van het fruit en de groenten komt uit hun eigen moestuin en zaadbank. Daarnaast onderhouden ze sterke banden met de lokale gemeenschap door hun overschotten te verkopen op de Terre de Sile-markt, georganiseerd door de Slow Food-beweging. Het restaurant ontving ook de MICHELIN Groene Ster voor duurzaamheid.
In Izmir laat chef-kok Atilla Heilbronn in Narımor zijn Duitse roots samensmelten met de rijkdom van de Turkse keuken. Met slechts 5 tafels biedt Narımor een intieme en verfijnde ervaring. Het menu, met lokale ingrediënten, omvat gerechten zoals de 'Abrikoos Dorade' met zeekraal en kefir. De abrikoos versterkt de delicate smaak van de vis, terwijl het poeder van zeekraal een subtiele ziltige balans biedt. Volgens de MICHELIN-inspecteurs is dit een absolute aanrader.
Naast deze 2 nieuwe sterrenrestaurants hebben alle eerdere sterrenrestaurants hun MICHELIN-onderscheiding behouden, wat het totaal éénsterrestaurants in de drie provincies op 13 brengt. Araka, Arkestra, Casa Lavanda, Mikla, Neolokal, Nicole en Sankai by Nagaya in Istanbul, Kitchen By Osman Sezener en Maçakızı in Bodrum en Narımor, OD Urla, Teruar Urla en Vino Locale in Izmir.
Zes nieuwe MICHELIN Groene sterren
De MICHELIN Groene Ster erkent restaurants die zich inzetten voor ecologisch verantwoorde gastronomie. 6 nieuwe etablissementen hebben de Groene Ster ontvangen.
In Istanbul zijn naast Casa Lavanda ook The BARN en Telezzüz erkend voor hun toewijding aan duurzaamheid. In de provincie Muğla zijn Mezra Yalıkavak (Bodrum) en Agora Pansiyon (Milas) eveneens onderscheiden. Ook in Izmir heeft het restaurant Asma Yaprağı deze prestigieuze onderscheiding ontvangen.Deze restaurants gebruiken zo veel mogelijk lokale producten, respecteren natuurlijke hulpbronnen en werken samen met kleinschalige boeren.
Met deze toevoegingen komt het aantal Groene Ster restaurants in de 2025 MICHELIN Gids voor Istanbul, Izmir en Muğla op 10, wat de groeiende focus op duurzaamheid in de Turkse gastronomie benadrukt.
9 nieuwe Bib Gourmand-restaurants
De Bib Gourmand, geliefd bij zowel lokale fijnproevers als internationale reizigers, benadrukt restaurants in de selectie die binnen een betaalbare prijsklasse buitengewone culinaire ervaringen bieden. In de nieuwste selectie van de MICHELIN Gids hebben de inspecteurs de Bib Gourmand toegekend aan 9 nieuwe restaurants: 4 in Istanbul, 2 in de provincie Izmir en 3 in de provincie Muğla.
Met uitzondering van Arka Ristorante Pizzeria in Bodrum, dat heerlijke Italiaanse specialiteiten serveert, richten deze restaurants zich voornamelijk op Turkse smaken en recepten, gepresenteerd op traditionele wijze of met een moderne twist.
Liefhebbers van authentieke gerechten mogen een lunch of diner bij Ali Ocakbaşı in Istanbul of Aslında Meyhane in Urla, Izmir niet missen. Aslında Meyhane serveert het team typische regionale recepten uit Izmir, met gulheid en warmte.
Een toegankelijkere optie is Tatbak in Istanbul, dat jarenlang door de Inspecteurs is aanbevolen en nu is gepromoveerd tot Bib Gourmand. Dit restaurant staat bekend om zijn pide, kebab en lahmacun en biedt tegen een zeer vriendelijke prijs een perfecte kennismaking met enkele van de populairste Turkse gerechten.
Aan de Aziatische kant van Istanbul kunnen fijnproevers plaatsnemen aan de bar van Araf İstanbul, een klein restaurant waar hedendaagse Turkse gerechten en voortreffelijke houtskoolgerechten worden geserveerd.
Bij Nazende Cadde in Istanbul en Beynel in Bodrum staan delen en gezelligheid centraal. Inspecteurs raden aan om hier met familie of vrienden te komen en meerdere gerechten te bestellen om samen van te genieten. Ze waardeerden vooral de informele, open sfeer van Beynel, waar de buitentafels enkel worden beschut door geurende sinaasappel- en citroenbomen.
Tot slot werden de inspecteurs betoverd door de bohemian en romantische charme van Asma Yaprağı in Alaçatı, Izmir, dat ook een Groene Ster ontving. In deze idyllische setting kunnen gasten kiezen uit gerechten van lokale en ambachtelijke producten. Onder leiding van chef Ayşe Nur Mıhcı straalt het restaurant een sfeer van delen en gulheid uit, met een keuken die zowel rijk als authentiek is.
Een meer rustieke ervaring biedt Agora Pansiyon (ook bekroond met een Groene Ster), een verborgen parel in het afgelegen dorp Kapıkırı, ten noorden van Bodrum. Deze familieherberg serveert een beknopte kaart, gebaseerd op eigen geteelde groenten en fruit, huisgemaakte olijfolie en de beste lokaal geproduceerde vlees- en vissoorten.
Met deze nieuwe toevoegingen, naast de restaurants die hun onderscheiding hebben behouden, telt de selectie voor 2025 nu in totaal 27 Bib Gourmand-restaurants: 14 in Istanbul, 8 in Izmir en 5 in Muğla.
22 hoogwaardige restaurants toegevoegd aan de selectie van de MICHELIN-gids
Naast de 2 nieuwe Michelinsterren en 9 Bib Gourmand-restaurants voegde de MICHELIN Gids dit jaar 22 nieuwe restaurants toe. Elk restaurant weerspiegelt de lokale culinaire scene van de provincies Istanbul, Izmir en Muğla.
In Istanbul zijn 6 nieuwe restaurants geselecteerd, waaronder Çok Çok Pera, dat Thaise gerechten serveert, en Lokanta by Divan en Herise İstanbul, die moderne Turkse gerechten bieden. Apartıman Yeniköy heeft de sfeer van een mediterrane bistro en trekt veel jongeren aan.
The BARN en Telezzüz leggen de nadruk op ecologische verantwoordelijkheid, erkend met de MICHELIN Groene Ster. Bij The BARN, gelegen in de groene oase van ‘Grandma's Wonderland’, geeft chef-kok Buğra Özdemir de voorkeur aan lokaal geproduceerde ingrediënten, verwerkt volgens een visionaire, zero-waste aanpak. Bij Telezzüz laat chef Bahtiyar Büyükduman zijn culinaire kunst samensmelten met een ethische beweging, gedreven door seizoensgebonden ingrediënten.
In Izmir waren de inspecteurs enthousiast over 6 nieuwe restaurants. Van de royale keuken van Ortaya Alaçatı tot de innovatieve gerechten van Hus Şarapçılık en de vleesgerechten van Kasap Fuat Çeşme; deze restaurants tonen de sterke band van Izmir met lokale en seizoensgebonden ingrediënten.
In de provincie Muğla, waar de inspecteurs nu ook verder kijken dan Bodrum, zijn 10 nieuwe restaurants aan de selectie toegevoegd. In Marmaris valt Divia by Maksut Aşkar op dankzij de culinaire expertise van de consultant-chef van het Neolokal-restaurant. In Fethiye onderscheidt Mori zich door de verse ingrediënten. In Bodrum kunnen fijnproevers genieten van Griekse specialiteiten bij Oi Filoi en verfijnde Italiaanse gerechten bij Oro by Alfredo Russo. Bij Kornel, het nieuwe restaurant van chef-kok Zişan Altıncaba (ook bekend van Dereköy Lokantası), zijn houtgestookte gerechten, uitstekende pizzette en heerlijke seizoenscocktails een garantie voor een geweldige ervaring.
In totaal zijn 91 restaurants in de provincies Istanbul, Izmir en Muğla aanbevolen vanwege hun kwalitatieve aanbod, wat wijst op een bloeiende Turkse culinaire scene.
3 speciale prijzen voor getalenteerde professionals
De MICHELIN Special Awards erkennen getalenteerde professionals die bijdragen aan onvergetelijke gastronomische ervaringen. De MICHELIN Gids benadrukt hiermee getalenteerde vakmensen die werkzaam zijn bij de geselecteerde restaurants.
- De MICHELIN Sommelier Award 2025 gaat naar Yunus Özturk van OD Urla, voor zijn diepgaande kennis van Turkse wijnen en zijn eerbetoon aan de regio Urla.
- De MICHELIN Service Award 2025 wordt toegekend aan het serviceteam van Nicole, dat uitblinkt in samenwerking, waarbij elk teamlid zijn rol perfect vervult en zorgt voor een uitzonderlijke ervaring.
- De MICHELIN Young Chef Award 2025 wordt toegekend aan Serhat Doğramacı van Mezra Yalıkavak in Bodrum, voor zijn gedurfde mix van traditionele Turkse smaken en moderne kooktechnieken, met een bijzondere nadruk op het terroir.
Alle restaurantaanbevelingen in de MICHELIN Gids 2025 voor Istanbul, Izmir en Muğla zijn te raadplegen via de website en app van de MICHELIN Gids.