Türkiye's culturele schatten

Istanbul, ook wel de culturele hoofdstad van Türkiye genoemd, staat bekend om de vele musea. De stad is rijk aan culturele diversiteit en erfgoed, en is daarom een populaire citytrip voor museumliefhebbers.

 

Als je maar kort in Istanbul verblijft, is een bezoek aan het Archeologisch museum van Istanbul een aanrader om te bezoeken. Het museum bestaat uit een unieke collectie van indrukwekkende schatten, waaronder het gebouw zelf. Het Archeologisch museum van Istanbul staat bekend om de vele primeurs, zoals 's werelds oudste liefdesgedicht, het oudste geschreven vredesverdrag en de oudste wettenverzameling. Daarnaast zijn er beelden uit de oudheid te bewonderen en natuurlijk de unieke sarcofaag van Sidon. Naast het Archeologisch museum van Istanbul zijn er nog veel andere musea in Istanbul die zeker een bezoek waard zijn. Voor kunstliefhebbers is het aan te raden om het Istanbul Museum voor Moderne Kunst, het Istanbul Museum van Schilderkunst en Beeldhouwkunst, het Pera Museum en het Sakıp Sabancı Museum te bezoeken.

In Anatolië bevinden zich minder bekende maar wel hele belangrijke musea die de culturele evolutie van de regio verlichten en soms uitgroeien tot sociale projecten. Er zijn zelfs kleinere dorpen met musea die erkend zijn met de Museumprijs ‘’Council of Europe Museum Award’’. 

 

Als je geinteresseerd bent in de geschiedenis van oude koningen, beschavingen en legendarische verhalen moet je in de grote steden van Türkiye zijn. Het Troje Museum in Çanakkale vertelt het verhaal van de beroemde Trojaanse Oorlog. Dit indrukwekkende museum, dat de European Museum of the Year 2020 en de European Museum Academy Special Award 2020/2021 heeft gewonnen, laat zien hoe het leven en de archeologische geschiedenis van Troje eruitzag.

Türkiye: Het grootste openluchtmuseum ter wereld

Zodra je in de Egeïsche regio van Türkiye bent reis je als het ware door de geschiedenis van de beschaving, vol met indrukwekkende oude steden en musea. Van het İzmir Archeologisch Museum en het Bergama Museum tot het Aphrodisias Museum en het Bodrum Onderwater Archeologisch Museum in het Kasteel van Bodrum, deze musea bieden een schat aan unieke bezienswaardigheden.

Antalya, gelegen in het hart van de Turkse Rivièra, is net een uitgestrekt openluchtmuseum. Het Antalya Archeologisch Museum staat in het teken van de oude culturele regio's Lycië, Pamphylië en Pisidië. De meeste artefacten in de collectie zijn afkomstig van opgravingen in de regio van Antalya. Het Antalya museum wordt wereldwijd beschouwd als een van de belangrijkste, vooral vanwege de Romeinse beeldhouwwerken uit Perge en de unieke vondsten uit reddingsopgravingen. In 1988 werd het Antalya Archeologisch Museum bekroond met de titel Europees museum van het jaar.

In de Turkse hoofdstad Ankara vind je het Museum van Anatolische Beschavingen. Het museum heeft een indrukwekkende collectie en is in 1997 zelfs uitgeroepen tot museum van het jaar.  De tentoongestelde voorwerpen gaan vanaf de steentijd en zijn chronologisch ingedeeld. Zo vind je er onder andere voorwerpen uit de kopertijd, de Vroege bronstijd, de periode van het Hettitische Rijk en de klassieke periode. In Centraal-Anatolië, waar oude beschavingen zoals de Hettieten en Frygiërs leefden, zijn er talloze musea in steden als Eskişehir, Konya, Cappadocië, Nevşehir en Çorum.

 

In het zuidoosten van Turkije ligt het beroemde Zeugma Mozaïek Museum in Gaziantep. Dit museum is een van de grootste mozaïekmusea ter wereld. Daarnaast bevindt zich in Şanlıurfa het Archeologiemuseum, dat de meest uitgebreide neolithische collectie ter wereld herbergt, inclusief een replica van Göbekli Tepe.

 

De Gouden Eeuw van de Turkse Archeologie

Anatolië is een ware schatkamer van musea en oude steden, met maar liefst 21 culturele erfgoedsites die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Door het hele land zijn er talloze erfgoedlocaties te bewonderen, zoals de berg Nemrut in Adıyaman, de oude stad Gordion in Ankara, het nationaal park Göreme in Cappadocië-Nevşehir en Hattuşa in Çorum. Van de Grote Moskee en het Ziekenhuis van Divriği in Sivas tot het Selimiye Complex in Edirne en het Diyarbakır Fort en het Hevsel Tuinen Cultuurlandschap, vele historische locaties worden zorgvuldig beschermd. Artefacten die eeuwenlang verborgen lagen in de diepe grond van Anatolië worden nu opgegraven door intensieve archeologische opgravingen.

 

Türkiye trok de aandacht met allerlei archeologische opgravingen en restauratieprojecten op diverse historische locaties om de duurzaamheid van cultureel erfgoed te waarborgen. Het jaar 2024 werd zelfs uitgeroepen tot de Gouden Eeuw van de Archeologie. Het aantal archeologische opgravingen en onderzoeken in Türkiye zal naar verwachting stijgen naar 750 tegen het einde van dit jaar en naar  800 tegen 2026. Bovendien kunnen vanaf dit zomerseizoen belangrijke antieke steden langs de Egeïsche en Mediterrane kust, waaronder Troje, Efeze, Olympos, Phaselis, Syedre, Perge en Aspendos, na zonsondergang worden bezocht als onderdeel van het initiatief Night Museum Project.