Menselijk standbeeld: indrukwekkend voorbeeld van prehistorische kunst

Bij de laatste opgravingen in Karahantepe werd het grootste tot op heden gevonden menselijke standbeeld uit die periode opgegraven. Het 2,45 meter hoge beeld, een van de meest indrukwekkende voorbeelden van prehistorische kunst met een realistische gezichtsuitdrukking, stevig bevestigd aan een bankje. Het mannelijke figuur in zittende positie doet, met geprononceerde ribben, ruggengraat en schouderbeenderen, denken aan een overledene. Aan de andere kant duidt de stringpositie van de figuur op een levend persoon. In dezelfde omgeving staat een giersculptuur op de voorkant van een bankje, waar ook stenen platen werden ontdekt die erop waren achtergebleven.

 

Het zwijn van Göbeklitepe: eerste geschilderde levensgrote beeld

Tijdens de opgravingen door het Ministerie van Cultuur en Toerisme werd in de D-sectie van Göbeklitepe een levensgroot kalkstenen standbeeld van een wild zwijn gevonden. Het beeldhouwwerk, dat rode, witte en zwarte pigmentresten op het oppervlak vertoont, is het eerste geschilderde exemplaar op ware grootte dat tussen toen en nu is gevonden. Het in beeldhouwwerk werd gevonden op een bank met versieringen; een H-vormig symbool, een halve maan, twee slangen en drie menselijke gezichten of maskers.

Göbeklitepe veranderde inzicht in de geschiedenis

Göbeklitepe ligt zo’n 18 kilometer ten noordoosten van Şanlıurfa en is een van de belangrijkste erfenissen uit de menselijke geschiedenis. Als het 18e Turkse UNESCO Werelderfgoed heeft deze archeologische vindplaats onze inzichten in de jagers- en verzamelaarssamenlevingen, zoals het Neolithicum, aanzienlijk veranderd. De eerste opgravingen bij Göbeklitepe dateren van 1995 en er werden in korte tijd talloze overblijfselen opgegraven, waaronder T-vormige pilaren versierd met dierlijke motieven en geometrische vormen, verschillende menselijke en dierlijke sculpturen, stenen en botten werktuigen alsmede planten en dierenbeenderen, die leren over de eetgewoonten van die tijd. De opgravingen in Göbeklitepe geven belangrijke inzichten in de historische levensstijl, de transformaties in de menselijke geschiedenis, het sociale leven, de architectuur en de kunst van de hoogontwikkelde samenleving in het vroege Neolithicum.

 

Taş Tepeler: gebied van grote transformatie

In Türkiye, dat sinds lange tijd het land van oude beschavingen was, worden in historische gebieden talloze archeologische opgravingen en restauratieprojecten uitgevoerd om het behoud van het cultureel erfgoed te garanderen. Het land is wereldwijd leidend als het gaat om het aantal archeologische projecten. Eind 2023 zullen in Türkiye naar verwachting 750 archeologische opgravingen en onderzoeken gerealiseerd zijn.