EuroVelo route verbindt 10 landen
EuroVelo route 8, die begint in de Spaanse regio Andalusië, verbindt de Middellandse Zeekusten van Frankrijk, Italië, Slovenië, Kroatië, Montenegro, Albanië, Griekenland, Zuid-Cyprus en Türkiye. Het 500 km lange Turkse deel voert langs Dikili, Bergama, Aliağa, Foça, İzmir, Balıklıova, Alaçatı, Çeşme Sığacık en Selçuk. Op het Izmir-traject van de route liggen de twee iconische UNESCO-erfgoedlocaties van Efeze en Pergamum.

Erfgoed en de interactie met fietsen
De conferentie richt zich op de ontwikkeling en toekomst van duurzaam fietstoerisme. Door kennisuitwisseling tussen belanghebbenden van het fietstoerisme, zoals afgevaardigden uit de reissector, van internationale wielerverenigingen, universiteiten, overheden, accommodaties en openbaarvervoerbedrijven.

Met als thema "Fietsen, een nieuw perspectief op erfgoed" zal tijdens paneldiscussies, workshops en presentaties vooral verband worden gezocht tussen fietsvakanties en het promoten van cultureel en natuurlijk erfgoed. Hetgeen naadloos aansluit op Türkiye’s beleid ter versterking van duurzaam toerisme. Ook een kennismaking met enkele van de lokale routes – met de historische en gastronomische sterkten van de regio – maken deel uit van het congresprogramma.

Türkiye veelzijdig als fietsvakantieland
De EuroVelo route 8 is een icoon in het aanbod van fietsroutes in Türkiye en belangrijk voor de groeiende populariteit en bekendheid als fietsvakantieland. De fietsroutes in het land zijn niet beperkt tot Izmir. Er zijn verspreid over het land talloze fietsroutes, en voor verschillende type fietsers of bikers, langs culturele erfgoederen, ongerepte natuurgebiedenen en andere interessante toeristische bezienswaardigheden.

Voorbeelden zijn de European Side Forests Route, per fiets dwars door metropool Istanbul; die van Köyceğiz via Ortaca naar Dalaman, voor mountain, gravel en e-bikes in het toeristisch paradijs Muğla; de Lycian Way-Maden Beach route in de Kemer-regio of de Güvercinlik-vallei - Göreme openluchtmuseumroute, door het adembenemende historische Cappadocië.

Over de European Cyclists Federation (ECF)
De European Cyclists Federation, opgericht in 1983, is een in Brussel gevestigde onafhankelijke non-profitorganisatie die zich inzet voor meer en beter fietsen voor iedereen in Europa en de enige Europese overkoepelende organisatie voor fietsen voor vervoer en vrije tijd. Met meer dan 60 aangesloten organisaties in ruim 40 landen verenigt het de Europese fietsorganisaties. Meer informatie op www.ecf.com.

EuroVelo, het Europese fietsroutenetwerk, is een initiatief van de ECF in samenwerking met nationale en regionale partners. EuroVelo combineert bestaande en geplande nationale en regionale fietsroutes tot één Europees netwerk. Hierin verbinden 17 langeafstandsfietsroutes het Europese continent. De routes kunnen worden gebruikt door fietstoeristen en lokale bewoners. Meer informatie op www.EuroVelo.com.

Meer informatie over Türkiye: goturkiye.nl