Türkiye, een van Europa's meest favoriete bestemmingen voor cultuur, kunst, gastronomie, fietsen, naast zee-, strand- en zonvakanties, heeft een recordjaar bereikt in 2023. Het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme heeft als doel om in 2024 60 miljoen toeristen aan te trekken en 60 miljard dollar aan inkomsten uit toerisme te genereren. Türkiye geeft prioriteit aan marktdiversiteit binnen zijn toeristische strategieën en zal zijn activiteiten op de huidige strategische markten voortzetten, terwijl het zich in 2024 zal richten op nieuwe doelmarkten.

Achter het toeristische succes van Türkiye schuilt een strategisch en vooruitdenkend beleid dat zich inzet voor het creëren van een uitnodigende omgeving voor bezoekers. Türkiye zet zich in voor duurzaam toerisme en was het eerste land ter wereld dat in 2022 op regeringsniveau een overeenkomst bereikte met de Global Sustainable Tourism Council (GSTC). Het Türkiye Sustainable Tourism Program beloont de daadwerkelijke beoefenaars van duurzaam toerisme en bouwt vertrouwen en geloofwaardigheid op bij bezoekers. Met dit programma zorgt Türkiye voor diverse, duurzame ervaringen, waaronder milieuvriendelijke accommodaties, fietsen en trektochten, allemaal gericht op het bevorderen van een diepere band tussen het erfgoed van het land en de mensen die het in stand houden.

Türkiye: Het hele jaar door een veelzijdige bestemming

Türkiye staat bekend om zijn unieke geografische ligging, omringd door azuurblauwe zeeën aan drie zijden, en historische rijkdom. Het is het hele jaar door een veelzijdig reisparadijs. Het land neemt gedurfde stappen om zijn toeristische troeven aan de wereld te tonen en trekt veel aandacht van bezoekers met zijn buitengewone productdiversiteit, waaronder prachtige stedentrips, sportactiviteiten, internationale evenementen en festivals. Het toeristische aanbod van Türkiye is echter niet beperkt tot de populaire bestemmingen. De aantrekkingskracht van het land gaat verder dan de bekende bezienswaardigheden en omvat ook verborgen juweeltjes zoals archeologische vondsten. Türkiye zet zich in voor het behoud van deze archeologische juweeltjes om de duurzaamheid van het cultureel erfgoed te waarborgen en voert talrijke archeologische opgravings- en restauratieprojecten uit. Als pionier op dit gebied heeft Türkiye zijn archeologische projecten uitgebreid tot 720 in 2023. Verwacht wordt dat het aantal projecten in 2024 zal oplopen tot 750, waarmee Türkiye's leiderschap in het behoud van cultureel erfgoed wordt verstevigd. Bovendien betovert het land bezoekers door zijn populaire archeologische vindplaatsen 's avonds te verlichten, waardoor deze historische schatten veranderen in adembenemende spektakels onder de avondhemel. Deze sites, zoals Efeze in İzmir, Hierapolis in Denizli, Patara en Side in Antalya, laten niet alleen het historische erfgoed van Türkiye zien, maar bieden bezoekers ook een unieke kans om een intiemere en magische band met het land te krijgen.